Barion Pixel

A nagy Nápolyi pizza toplista, avagy Nápoly legjobb pizzáinak listája egy helyi magyar szemszögéből

Sokan, sokféle szempontból és sokféleképpen állították már sorrendbe Nápoly legjobb pizzázóit. Kismillió ilyen Nápolyi pizza toplista kering a neten és ez így is van jól. (Ha egy ennél részletesebb listát szeretnétek, ahol keresni is tudtok, akkor itt megtaláljátok.) Bár a nápolyi pizza elkészítése igen szigorú keretek alapján történik, mégis vannak érezhető különbségek a végeredményt tekintve. Én most 7 olyan pizzázót hoztam el nektek, melyek különböző stílusúak ugyan, de nekem még egyszer sem okoztak csalódást. Ha “csak” hét pizzát kóstoltok meg Nápolyban, akkor ez a hét legyen az! Szubjektív Nápolyi pizza toplista következik.

TIPP: Foglald le a helyed egy nápolyi vagy Nápoly környéki gasztroélményre!

Starita a Materdei, az én non+ ultrám

Nehéz elfogultság nélkül beszélnem erről a pizzázóról: nem csak a pizza pehelykönnyű tésztája, hanem az izgalmas feltétek, a vibráló hangulat, az előzékeny kiszolgálás és úgy tényleg minden klappol náluk. Na persze ezért a minőségért meg is kérik az árat. Gluténérzékenyeknek is jó szívvel ajánlom; többektől hallottam már, hogy itt szinte nem is éreztek különbséget a gluténmentes és a sima változat között. Bár esténként borítékolható a 45 perc-1 órás várakozás idő, erre a helyre tényleg megéri ennyit szánni az időtökből. Külön kedvencem a szuper különleges pizza fritta “salátájuk”, amit alább láthattok és amit ezidáig csak itt láttam az étlapon.

https://www.pizzeriestarita.it/

L’Antica Pizzeria Da Michele, a jól ismert klasszikus

A nápolyi pizzázás non plusz ultrája sok utazós blog, gasztro toplista, világsztár és helyi szerint. Szép számmal vannak azok is, akik túlértékeltnek tartják, de az biztos, hogy a Da Michele a nápolyi pizza megkerülhetetlen csillaga idestova 150 éve. Régi fennállása miatt valószínűsíthetően a nosztalgia is nagyban hozzájárul a sikeréhez. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy egyik látogatásunk alkalmával, a mellettünk ülő nápolyiak a gyermekkor illatával és ízével azonosították az itt kapható pizzákat. A sors fintora, hogy a ‘Verace Pizza Napoletana’, vagyis az ‘igazi nápolyi pizza’ minősítést mégsem tudhatják magukénak, mivel nem felelnek meg teljesen a besorolás meglehetősen szigorú szabályainak.

Az itt kígyózó soroktól nem kell megijedni. A belépéstől számítva elképesztően gyorsan kapja meg mindenki a rendelését, így a 10-20 perc várakozás igazán megéri az élményt. Gyorsaságuknak egyik oka, hogy összesen 2 féle pizzát árulnak: Marinara és Margherita közül választhatunk. Tény, hogy a Da Michele nem az a hosszan ücsörgős, beszélgetős pizzázó, hanem inkább a gyors ebédek színtere. A hely kevés és kényelmetlen, az emberek pedig egymást túlkiabálva próbálnak beszélgetni. A pizza viszont olyan, mint ahogy azt a Julia Roberts által megformált Liz Gilbert is jól megfogalmazta az Eat Pray Love, Da Michelében játszódó jelenetében: “Szerelmes vagyok. Viszonyom van a pizzámmal.”

www.damichele.net

Pizzeria Trattoria Corallo, az autentikus

A Corallóban mintha megállt volna az idő: ez a pizzázó visszarepít minket a 20-30 évvel ezelőtti Nápolyba, amikor még nem volt ennyi turista, az árak alacsonyak voltak és a pizza a legkevésbé sem divat volt, hanem a nápolyiak lételeme. A dolog érdekessége, hogy itt ettem legelőször pizzát a városban és már akkor is jónak találtam, de nem gondoltam, hogy számos látogatás és több év ittélés után ez válik végül az egyik kedvencemmé. Mindösszesen 3,50 Euróba kerül a Margherita. Úgy tudom, hogy néhány évvel ezelőtt mindenhol ennyibe került a Margherita, úgyhogy mondhatjuk, hogy az árak (is) régimódiak a Corallóban. Egy turista sincs, nincs fancy berendezés, cserébe igazi olasz hangulat, alacsony árak és Nápoly talán egyik legjobb, eldugott pizzája vár. Külön imádom, hogy a tányérról is lelóg és szabálytalan, rusztikus formája van. Ráadásul a pizza frittájuk is elképesztően csodás!

www.facebook.com/PIZZERIAETRATTORIACORALLO

50 Kalò di Ciro Salvo, a felkapott

A 50 Kalò egy, a modern és jelenleg felkapott pizzériák közül, ahol elegáns környezetben, jól öltözött olaszok társaságában költhetjük el az ebédünket/vacsoránkat. Ehhez mérten, valamivel az árak is magasabbak. A csodás lungomarén sétálva, a Mergellina közelében, akár egy hosszabb pihenő apropójából ideális választás lehet a 50 Kalò, ahol nem mellesleg számos pizza közül válogathattok és – eddigi tapasztalataim szerint – bizonyos, hogy elégedetten fogtok távozni.

www.50kalo.it

Da Attilio, a hagyományos

A Da Attilio egy igazi történelmi pizzázó, amely tradicionális nápolyi pizzát kínál a spanyol negyed közvetlen szomszédságában, a Via Pignaseccán, a piachoz közel. Mindezt kedvező áron, könnyen megközelíthető helyen, a legnagyobb jókedvvel és barátságossággal teszik hamisítatlan nápolyi stílusban. Az olajban sült ételekkel érdemes kezdeni, hiszen kiemelkedően jó náluk mind a krumplikrokett, mind a többi fritti. A saját, Da Attilio névre hallgató pizzájukat pedig semmiképp sem érdemes kihagyni: a széle ricottával van töltve és azt hiszem, ennél többet nem is kell elmondani róla… Péntek, szombat, vasárnap esténként sokszor akár egy órás sor is lehet, de ebédidőben általában nem kell várakozni. A hangulat is igazán különleges: sok száz, a vendégek által kidekorált szalvétával “tapétázták ki” a helyet. Nem csoda, hogy ők az egyik abszolút favoritom.

https://www.pizzeriadaattilio.com/

Pizzeria Porzio, az igazi helyi

Errico Porzio pizzáját én a Nápoly külterületén található, Soccavo metrómegálló közelében lévő éttermükben ismertem meg, de ha Vomeroban jártok, akkor ott is megtalálhatjátok ezt az éttermet. Nem egy kifejezetten turistás hely, inkább a helyiek járnak a Porzióba, vagy csak rendelnek tőlük. Számtalan pizza, pizza fritta és egyéb étel található az igen pénztárcabarát étlapjukon. A Margherita itt is 3,50 Euróba kerül, ami Nápolyban a lehető legalacsonyabb árnak számít és amely árhoz gyakran mérnek sok mást is. (A Margherita árához a helyiek itt nagyjából úgy viszonyulnak, mint az amerikaiak és talán a világ nagyrésze a Big Machez: sok mindent tudni vélnek általa az ország gazdasági állapotáról. A Big Mac viszont (szerencsére) itt bizony nem dívik.) Külön ajánlom a Poker nevű pizzájukat: általa 4 klasszikus ízt is kipróbálhattok.

www.pizzeriaporzio.axeleroweb.it

Nápolyi pizza toplista
Poker Pizza a Porzioban

+1 Mattozzi, a pizza frittázó

A Nápolyi pizza toplista plusz egyese egy olyan kategória képviseltje lett, amiből tervezek egy külön gyűjtést. Most viszont a teljesség igénye nélkül ajánlok egyet a legjobb pizza frittázók közül. (A pizza fritta egy lángos szerű, kelt, forró, bő olajban sült, mindenféle jóval töltött pizzafajta.) Központi helyen, a Via Toledón található a Mattozzi névre hallgató street food hely (ha a Mattozzi pizzázóval szemben álltok, akkor balra a kis utcában), ahol 6 Euróért kínálják a tetszőleges töltelékkel választható, hatalmas frittákat. Friss, ropogós, forró és egyáltalán nem olajos. Külön látványos, ahogy csinálják!

www.ristorantemattozzi.it

Nápolyi pizza toplista
Az isteni pizza fritta a Mattozziban

+1 tanács: menj vagy ne menj (inkább ne) a Sorbilloba?

A Sorbillo egyértelműen az egyik leginkább túlértékelt pizzázó, ami mostanában számos komolyabb szakmai toplistából kimarad. Nem véletlenül.

Sok nápolyi szerint azonban a Sorbillo család étterme adja a nagybetűs nápolyi pizzát. (Sokak szerint pedig épp ellenkezőleg.) Én laikusként ennek igazságtartalmával vitatkoznék, már csak azért is mert a csúcspizzák között nincs és nem is lehet szerintem ekkora különbség. Az viszont kétségtelen, hogy ők a másik felkapott, nagy múltú pizzéria a városban (a Da Michele mellett), akik ráadásul Nápoly több pontján sütik a pizzáikat. Városi nyelvek szerint az “eredeti”, centro storicoban lévő éttermükben készítik a legfinomabbat, ám én ezt is városi legendának tartom. A kígyózó sorok itt gyakran akár 1-1,5 óra várakozást is jelenthetnek. Szívem szerint mindenkinek azt tanácsolnám, hogy ne töltse a vakációja értékes perceit a Sorbillo előtt várakozva, amikor annyi jó pizzéria van még a városban, amikre negyed ennyit se kell várakozni és (szerintem) még jobbak is! Ha mégis ehhez a helyhez ragaszkodtok, akkor azt ajánlom, hogy hétköznap 12 környékén vagy 4 után próbálkozzatok, mivel az olaszok általában 1-3 óra között szoktak ebédelni.

www.sorbillo.it


Ha hasznosnak találod a tartalmaimat, akkor, ha teheted viszonozd azzal, hogy az alábbi kereső segítségével vagy ezen a booking.com-os linken keresztül foglalod le a szállásod. Neked nincs különbség, nekem viszont nagy segítséget jelent. Előre is köszönöm! 🙂

 
Kategóriák: Gasztronómia

Fanni Loibl

Mi történik, amikor egy tősgyökeres budapesti, gasztro őrült kozmopolita Nápolyba költözik? Tarts velem és kiderül, hogy milyen csodákat tartogat ez a gyönyörű, kaotikus város! Minden ételfanatikusnak, aki Nápolyba tervezi a következő útját, vagy bármennyire is érdekli ez a nyüzsgő, őszinte, élettel és izgalmakkal teli, színes város. Tippek, toplisták, cikkek, hasznos tanácsok, gasztroséták és egyéb kulináris élmények. Egyszóval minden, amire csak szükséged lehet, a közelgő nápolyi utazásodhoz egy Nápolyban élő magyar bennfentestől.

1 hozzászólás

Nápolyi időjárás és egyebek: Mikor utazzak Nápolyba és környékére? | utazznapolyba.hu · 2023.07.05. – 20:55

[…] annak ellénere is, hogy ilyenkor van a legtöbb turista. Elég kellemetlen, ha zárva találod a hőn áhított pizzériákat például. (Velem ez meg is történt, amikor még elsőre, turistaként jártam […]

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás