Barion Pixel

Nápoly látnivalók szempontjából rendkívül gazdag, így az utazásod előtt teljesen jogosan lehet “bőség zavara” érzésed. Ha tehát Nápolyba vagy a környékére készülsz és nem egyértelmű, hogy mit érdemes megnézned…. hidd el, nem vagy egyedül! Amellett, hogy sok az izgalmas helyszín itt, általában szűk az idő, így priorizálni kell. Ebben a cikkben bemutatom a fő látnivalókat, hogy könnyebben tudj dönteni.

Azt szoktam tanácsolni mindenkinek, aki ide látogat, hogy ne hajszolja túl magát és ne vállalkozzon a lehetetlenre: úgysem fog tudni mindent végignézni. Inkább priorizáljatok, és élvezzétek ki a pillanatokat rohanás helyett! Vagyis, ahogy az olaszok mondanák: piano piano… (csak szép lassan).

A legtöbben csupán néhány napra látogatnak ide, de egy hét is meglehetősen szűkös ahhoz, hogy végignézzétek a legfontosabb nápolyi látnivalókat (és még akkor szó sem esett a többi izgalmas helyszínről). Nem véletlen tehát, hogy sokan visszajárnak, hiszen számos turista megy haza hiányérzettel innen. Hogy minél kisebb legyen ez az imént említett hiányérzet, íme a legfontosab nápolyi látnivalók listája! (Nápoly nem csak látnivalók, hanem programlehetőségek szempontjából is egy igen gazdag környék: vegyél részt valamelyik kulináris élményünkön vagy az egyik programunkon!)

TIPP: Spórolj a látványosságokon Nápoly és Campania régió turisztikai kártyájával, az Artecarddal!


Nápoly látnivalók

Íme, a legalapvetőbb nápolyi és Nápoly környéki látnivalók, amikből – szerintem – a leginkább érdemes szemezgetni!

Várak, kastélyok, paloták

 • Castel Sant’Elmo erőd: Egy középkori erőd, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik Nápolyra. A részben sziklába vájt építése 1329-ben Anjou Róbert idejében kezdődött és 1343-ban fejeződött be. 
  Belépőjegy: 5 euro. A nyitvatartás itt található.
 • Castel dell’Ovo (Tojásvár): Nápoly legrégebbi, vízi vára, amely a tengerszint fölé emelkedő kráterperemre épült. A helyén már az I. században egy római villa állt. Napjainkban különböző kiállításoknak és irodáknak ad helyet.
  A várat ingyenesen meg lehet tekinteni, az időszaki kiállításokra viszont jegyet kell váltani. Nyitvatartás itt található.
 • Castel Nuovo (Új Vár): Nápoly fontos építménye, a város egyik jelképe, amely az 1200-as évek végén épült. A látogatása ingyenes. Nyitvatartás és a foglalás itt érhető el.
 • Capodimonte-palota: (ld. alább, a múzeumok résznél)
 • Palazzo Reale, a nápolyi királyi palota: Egy, már létező palota helyére építették V. Károly német-római császár fogadására, a látogatás azonban sosem valósult meg. A királyi udvar a 18. században Casertába költözött, miután ez a város védhetőbbnek bizonyult a tengeri támadások által veszélyeztetett Nápollyal ellentétben, így a palota lakatlan maradt.
  Az állandó kiállításra a belépőjegy 10 euro-ba kerül. A részletes jegyárak és a palota részeinek nyitvatartása itt található.

Sétálóutcák

 • Corso Umberto I. : Forgalmas és viszonylag olcsóbb bevásárlóutca, a Piazza Garibaldi felőli végpontján érdemes résen lenni a táskákkal.
 • Corso Vittorio Emanuele: Leginlább autóval vagy motorral érdemes rajta végigsuhanni, de bsuszal vagy felvonóval is elérhető. Gyönyörű kilátás nyílik a városra róla.
 • Spaccanapoli: A történelmi központ (centro storico) egyik legtipikusabb és Nápoly egyik legrégebbi utcája. A Piazza Gesú Nuovo téren kezdődik és a Via Duomo-n ér véget (itt található a Nápoly legnagyobb katedrálisa, vagyis a Duomo San Gennaro).
 • Via Caracciolo (Lungomare): Nápoly tengerparti korzója, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a Vezúvra és több látványosság is megtekinthető (pl. Castell’dell Ovo, Villa Communale park, a kikötő, Nápoly Akváriuma stb.).
 • Via Chiaia: Nápoly luxus bevásárlóutcáinak (Via dei Mille, Via Filangieri e Via Calabritto) közelében lévő, szintén elegáns bevásárlóutca, a Via Toledo “folytatása”.
 • Via San Gregorio Armeno: A betlehem készítők utcája, ahol a betlehemeken kívül mindenféle nápolyi szuvenír megvásárolható.
 • Via Scarlatti e Via L.Giordano: Nápoly egyik elegáns kerületének, Vomeronak a viszonylag nyugalmasabb bevásárlóutcái.
 • Via Toledo: Nápoly legforgalmasabb bevásárlóutcája, amelynek végső pontja a Piazza del Plebiscito, ahol a nápolyi királyi palota is áll. A Galleria Umberto is könnyen elérhető róla.

Terek

 • Piazza Bellini: A történelmi központ inkább déutáni, esti órákban forgalmas, fiatalok által kedvelt tere tele kávézókkal és bárokkal. Számos egyetemi épület található itt.
 • Piazza Dante: A város egyik fő csomópontja, emellett pedig fontos turisztikai célpont, mivel három monumentális templom is található itt (a Santa Maria di Caravaggio, a San Domenico in Soriano és a San Michele a Port’Alba).
 • Piazza Gesú Nuovo: A Piazza del Gesù Nuovo a város történelmi központjának egyik legfontosabb tere. Egyrészt a központi fekvése miatt, másrészt mert néhány nagyon fontos műemléknek ad otthont (Santa Chiara-bazilika, a  Gesù Nuovo templom és a Szeplőtelen Fogantatás obeliszkje.
 • Piazza del Plebiscito: Nápoly legnagyobb tere, ahonnan számos fő látványosság könnyen elérhető. Pl.: Via Caracciolo (tengerparti korzó), Palazzo Reale (nápolyi királyi palota), Teatro San Carlo, Galleria Umberto, Via Toledo (Nápoly legforgalmasabb bevásárlóutcája), Via Chiaia (Nápoly luxus bevásárlóutcája).

Egyházi épületek, templomok

 • Cappella Sansevero (Sansevero kápolna): (ld. alább, a múzeumok résznél)
 • Chiostro di Santa Chiara (Santa Chiara kolostor): (ld. alább, a múzeumok résznél)
 • Dumomo di San Gennaro / di Santa Maria Assunta (Nápolyi dóm): Nápoly katedrálisa. 1294-től több évszázadon keresztül épült. Itt található San Gennaro (Nápoly védőszentjének) ereklyéje (a szent üvegampullában őrzött vére). A dóm múzeumában pedig megtekinthetőek a kincsei (ld. alább, a múzeumok résznél).

Föld alatti Nápoly

 • Fontanelle temető: Csontkamra, tömegsír a Materdei negyedben.
 • Galleria Borbinca (Bourbon alagút): A 19. században II. Ferdinánd nápoly–szicíliai király parancsára, katonai célból épült alagút, amely később, a II. világháború idején bunkerként és katonai kórházként szolgált. A háború alatt a menthetetlenné tárgyakat (járműveket, háztartási gépeket, szobrokat stb.) hordták ide. A kétezres évek elején tárták fel újra, azóta látogatható.
  Nyitvatartás és jegyinformáció: itt.
 • Napoli Sotterranea (föld alatti város):  A város alatt húzódó barlangrendszer, melyet egykori vízvezetékek, katakombák, görög-római kori alagutak és közlekedési útvonalak együttese alkot. Kialakulását elsősorban a vidék geológiájának köszönheti. Több száz bejárata van, amelyekből csak néhány van megnyitva a turisták számára. A két főbb bejárata: piazza Trieste e Trento (spanyol negyed) és a Piazza San Gaetano (történelmi központ). Ezeken kívül még számos különböző hosszúságú és útvonalú szakasz túra elérhető. Eső esetére szuper program lehet! A főszezonban és esőben érdemes előre jegyet venni ide. Az óvárosi szakaszra online jegyváltás: itt.
 • San Gennaro katakombája: Nápoly legrégebbi katakomba-redszere, őskeresztény emlékhely, amely akkor vált keresztény zarándokhellyé, amikor az 5. században itt temették el San Gennaro (Nápoly védőszentje, magyarul Szent Januáriusz) holttestét.

Múzeumok

TIPP: Minden hónap első vasárnapján ingyenesen lehet belépni Olaszország minden állami múzeumába és régészeti parkjaiba. A provinciákra és városokra lebontott, részletes, hivatalos listát, melyben Campania és Nápoly is szerepelnek itt találjátok meg.

 • Cappella Sansevero (Sansevero kápolna): 1590-ben épült barokk, családi, szabadkőműves szimbólumokkal borított kriptatemetkezési kápolna a történelmi központban, mely meglehetősen titokzatos és meghökkentő tárgyakat őriz. Ez a gyűjtemény javarészt Sansevero hercegének köszönhető, aki a nápolyi szabadkőműves páholy vezetője volt, egy igazi géniusz: a tudományok lelkes tanítványa, az alkímia gyakorlója, misztikus, feltaláló és többnyelvű. Többek között itt található a Fátyolozott Krisztus szobor (a világ egyik műremeke) és két “anatómiai gép” is (valódi emberi csontvázakra épülő, hús nélküli testek melyek vénákat, artériákat és az izomzatot ábrázolják).
  TIPP: Ide rdemes több nappal előre foglalni, hogy biztosan bejuss mert egy kiemelten népszerű látványosságról van szó! Jegyek és nyitvatartás itt.
 • Chiostro di Santa Chiara (Santa Chiara kolostor): A Santa Chiara monumentális komplexuma az 1300-as évek elején épült Anjou Róbert király és felesége végrendeletére. Egy gótikus templomot, egy kolostort és annak különleges, majolikás csempével kirakott kertjét, valamint egy múzeumi részt foglal magában. Nyitvatartás és további információk itt érhetőek el.
 • Museo e Real Bosco di Capodimonte: Az VII. Károly vadászkastélyának tervezett monumentális Palazzo di Capodimonte 1738-ban épült. Jelenleg itt található a Museo di Capodimonte, Dél-Olaszország legnagyobb és leggazdagabb művészeti galériája (a mátárgyak mellet megtekinthetők benne a királyi lakosztályok eredeti 18. századi bútorokkal). A palota hatalmas, eredetileg vadászrezervátumként tervezett parkja is kellemes kikapcsolódást nyújt önmagában. A Capodimonte weboldalán a nyitvatartáson és a jegyárakon kívül megtalálható a park térképe, egy sor tematikus sétával kiegészítve.
 • Museo MADRE: Modern és kortárs művészeti múzeum. Jegyek és nyitvatartás: itt.
 • Museo Archeologico Nazionale di Napoli – MANN (Nápolyi Régészeti Múzeum): Az ókori művészet egyik legkiemelkedőbb itáliai kincsestára. Többek között itt tekinthetőek meg Pompeii és Herculaneum kincsei és a világ egyik legszebb görög-római gyűjteménye is. Nyitvatartás és jegyinformációk ide kattintva érhetőek el.
 • Museo del Tesoro di San Gennaro (San Gennaro kincsei a Nápolyi dómban): San Gennaro Nápoly védőszentje, akinek értékes kincsei ebben a múzeumban tekinthetőek meg. Több, mint bejárata és számos szakasza van, illetve vezetett túrák is különbözőek. Online jegyvásárlás itt. Jegyinformációk és nyitvatartás itt.

Nápoly környéki látnivalók

TIPP: Arról, hogy hogyan érdemes közlekedni a Nápoly környéki területekre egy korábbi cikkemben, itt olvashatsz.

 • Agnano: Nápoly külvárosi része, itt található Nápoly vulkanikus fürdője, a Terme di Agnano.
 • Amalfi part: Főbb városok: Amalfi, Maiori, Minori, Ravello, Positano.
 • Bacoli: Nápoly külvárosi részén található ez a település. Van itt vár és túraútvonal is, de leginkább a kényelmes, homokos partszakasza, a Miseno miatt szokták látogatni, ahova autóval érdemes elidulni.
 • Bagnoli: Nápoly külvárosi részén található, tömegközlekedéssel könnyen megközelíthető. Ajánlott strandolási lehetőség: Lido Fortuna.
 • Caserta: Nápolynál rendezettebb és modernebb város. Itt található a Reggia di Caserta, vagyis a Casertai királyi palota és a San Leucio komplexum (egy régi selyemgyár).
 • Ercolano (Herculaneum)
 • Paestum
 • Pompeii
 • Pozzuoli: Viszonylag csendes város hosszú, rendezett korzóval, kikötővel, éttermekkel és bárokkal, ahova tömegközlekedéssel is könnyen el lehet jutni Nápolyból. A város területén rengeteg római kori régészeti emlék és a Solfatara (Európa egyik legevszélyesebb vulkánja) található.
 • Sorrento
 • Salerno
 • Vezúv: Tájékozódj erről a látványosságról és váltsd meg a belépőjegyed itt.
 • A 3, Nápoly környéki sziget:
  • Capri: A luxus szimbóluma, gyönyörűen rendezett, fényűző, népszerű sziget, ami rengeteg turistát vonz évről-évre.
  • Ischia: Ez a legnagyobb sziget a három közül. Az 58 ezer lakosú sziget Caprinál jelentősen alacsonyabb árakat kínál, ám szépsége Caprihoz mérhető.
  • Procida: Procida a legkisebb és legcsendesebb sziget a három közül. Kis utcácskákkal, meseszerű színes épületekkel, ingyenes, kényelmes homokos strandokkal, reális árakkal és nyugodt, jókedvű helyiekkel. (Nekem ez a sziget a kedvencem, így elfogult vagyok vele.)

Ha hasznosnak találod a tartalmaimat, akkor, ha teheted kérlek viszonozd azzal, hogy az alábbi kereső segítségével vagy ezen a booking.com-os linken keresztül foglalod le a szállásod. Neked nincs különbség, nekem viszont nagy segítséget jelent. Előre is köszönöm!

 

Kategóriák: Látnivalók

Fanni Loibl

Mi történik, amikor egy tősgyökeres budapesti, gasztro őrült kozmopolita Nápolyba költözik? Tarts velem és kiderül, hogy milyen csodákat tartogat ez a gyönyörű, kaotikus város! Minden ételfanatikusnak, aki Nápolyba tervezi a következő útját, vagy bármennyire is érdekli ez a nyüzsgő, őszinte, élettel és izgalmakkal teli, színes város. Tippek, toplisták, cikkek, hasznos tanácsok, gasztroséták és egyéb kulináris élmények. Egyszóval minden, amire csak szükséged lehet, a közelgő nápolyi utazásodhoz egy Nápolyban élő magyar bennfentestől.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás