Barion Pixel

Mint oly sok minden, a nápolyi tömegközlekedés sem olyan szervezett és modern (mondhatni totál káosz :)), mint amit mi megszokhattunk Magyarországon a nagyobb városokban. Ezért javaslom, hogyha nem béreltek autót, akkor mindenképpen egy központibb helyen legyen a szállásotok. Az, hogy pontosan mit jelent a központi, egy külön cikket érdemelt, mivel sajnos egyes – még a booking.com által is központinak jelzett – részek nem annyira biztonságosak. Az ideális szálláshelyről itt olvashattok bővebben. Ha pedig szívesen eljönnétek egy gasztroélményre a nápolyi vakációtok alatt, akkor kattintsatok ide.

A Nápoly környéki, nápolyi tömegközlekedés tehát jelenthet kihívásokat, így érdemes rá előzetesen jól felkészülni, akkor biztosan nem ér titeket meglepetés. A cikk alján összegyűjtöttem nektek egyenként azt is, hogy hogyan tudtok eljutni a Nápolyon kívüli, fontosabb látnivalókhoz (Capri, Vezúv, Ercolano (Herculaneum), Ischia, Procida, Sorrento, Amalfi part stb.).

Nápolyi tömegközlekedés
A Toledo metróállomás, amit a nápolyiak a világ legszebb metróállomásaként emlegetnek. Forrás: italylab.education

A legfontosabb: Nápolyban számos tömegközlekedési társaság van, még a metróvonalakat is két, egymástól eltérő cég működteti, így ha nem vagy helyi, akkor nagyon nehéz ezeket követni és könnyen véletlenszerű bliccelés lehet az utazások vége. Így a legcélravezetőbb, ha “integrato” (TIC – Ticket Integrato Campania) típusú jegyet váltasz, ami mindegyik társaság vonalára megfelel. Én az ezekhez tartozó árakat jelenítem meg. Ha mégis a pénztárca kímélőbb, “aziandale” típusú jegyet vásárolod meg, akkor fokozottan figyelj a járatváltásoknál!

Fontos! Ha Nápoly külső területeire készülsz, akkor értelemszerűen magasabb árakra számíts, illetve attól függően, hogy hova utazol, lehetséges, hogy nem is TIC tömegközlekedési jegyet kell vásárolnod. Erről lentebb, város szerint részletesen írok. Illetve, ez a táblázat is segít eligazodni.

Mindemelett az is igaz, hogy az ellenőrök (a vonatokon kívül) ritka vendégei a tömegközlekedési eszközöknek, ám ha mégis megbüntetnek, akkor magas bírságot kell fizetni, vagyis: nem érdemes bliccelni!

Tömegközlekedési jegytípusok és áraik:

 • 90 perces jegy (Biglietto Orario 90 minuti) 1,60 Euro.
 • Napijegy (Biglietto Giornaliero) 4,50 Euro – az adott napon éjfélig érvényes.
 • Hetibérlet (Napoli Abbonamento 7 Giorni) 16 Euro.
 • Havibérlet (Abbonamento Mensile) 42 Euro, minden hónap utolsó napjáig, éjfélig érvényes.

Gyerekeknek 6 éves korig ingyenes a tömegközlekedés, utána sajnos rájuk is az itt feltüntetett, alap jegyárak vonatkoznak.

A hivatalos nápolyi tömegközlekedés térképét itt tudjátok letölteni nagy felbontásban.

Nápolyi tömegközlekedés
Hivatalos nápolyi tömegközlekedési térkép – comune.napoli.it

Amit nagyon érdemes megfontolni: városkártyák

A turistáknak nagy hasznára lehetnek Nápoly és Campania városkártyái, melyekkel – többek között – ingyenes a nápolyi tömegközlekedés és még sok más előnyre, kedvezményre is szert tehetünk, ha megvásároljuk őket. Az ideérkező turisták nagyja a látnivalók sokasága miatt általában minél több helyszínt, minél gazdaságosabban szeretne meglátogatni, amire ezek a kártyák nagyon alkalmasak.

Tapasztalatom szerint még azoknak is megéri, akik alapvetően andalogni jöttek és csak néhány helyszínre, múzeumba szeretnének eljutni. Ezekkel a kártyákkal valóban lehet spórolni, ez nem csak egy ügyes marketingfogás. Természetesen lehet olyan helyzet, amikor végül nem jár valaki jól, így érdemes előre megtervezni és kiszámolni, hogy melyik nap hol és mit látogattok meg az érvényességi időben, vagyis, hogy tényleg megéri-e nektek ez a megoldás.

Artecard

Ingyenes nápolyi tömegközlekedést (néhány járat kivételével), valamint több, ingyenesen választható élményt tartalmaz, egy szolgáltatás pedig 50% kedvezménnyel vehető igénybe az érvényesség lejártáig.

Kártyatípusok és árak:

 • Napoli Artecard: 3 napos felnőtt (21 Euro), a 18-25 év közöttieknek pedig (12 Euro).
 • Campania Artecard: 3 napos felnőtt (32 Euro), a 18-25 év közöttieknek (25 Euro), valamint 7 napos felnőtteknek (34 Euro).

Az egyes kártyatípusokat itt éred el, részletes információért és a szolgáltatáslistáért pedig kattints ide.

Hogyan jutok el a Nápoly környéki látnivalókhoz tömegközlekedéssel?

Capri

A Molo Beverello/Calata Porta di Massara kikötőtől gyorshajóval (Snav) vagy komppal (Caremar) lehet eljutni Capriba.

 • gyorshajó (Snav): A Molo Beverelloról indul, a menetidő kb. 50 perc, a jegy ára pedig kb. 40 Euro oda-vissza. Bővebb infóért keresd a honlapjukat itt.
 • komp (Caremar): A Calata Porta di Massaról indul, a menetidő pedig 1-1,5 órás. A jegy ára oda-vissza max. 30 Euróba kerül. A részletes menetrendet itt tekintheted meg.

Az összesített menetrendet, ami a legátláthatóbb itt találjátok.

Vezúv

A Nápoly-Sorrento között közlekedő, (Nápolyban) a Piazza Garibaldiról induló Circumvesuviana vonalán az Ercolano Scavi vagy a Pompei Villa dei Misteri megállókon kell leszállni, ahonnan több cég indít buszjáratokat a Vezúvra.

Pompei

A legegyszerűbb, ha a Piazza Garibaldiról induló (Nápoly-Sorrento között közlekedő) Circumvesuviana vonalra szálltok fel, melynek a Pompei Scavi névre hallgató megállójánál kell leszállni. Utána már egyértelmű lesz az irány, de működik az állomáson egy mini info iroda is, ahol útbaigazítanak.

Ezen kívül pedig a Trenitalianak (vonat) és két busztársaságnak (EAV, SITA) is indulnak járatai a Piazza Garibaldiról Pompeiibe.

Ercolano

Ugyanúgy, ahogy Pompeibe, a Piazza Garibaldiról a Circumvesuviana vonalon kell utazni. Az Ercolano Scavi megállónál kell leszállni.

Sorrento

A Piazza Garibaldi központi pályaduvaron kell felszállni a Circumvesuvianára és az utolsó, Sorrento megállónál kell leszállni.

Amalfi part

Az Amalfi partra yacht vagy helikopter nélkül 🙂 eljutni mindenhogyan körülményes, így érdemes időben elindulni és jól megtervezni az utat. Még autóval sem könnyű a közlekedés, főleg a főszezonban nem, hiszen egyetlen út vezet végig az Amalfi parton, amin mindenféle közlekedési eszköz egyszerre próbál utat törni magának több-kevesebb sikerrel. Index helyett pedig dudálással jeleznek… ez a tény is némi betekintést ad, az ott uralkodó általános káoszba.

Javaslom, hogy töltsetek legalább egy éjszakát itt, mert így kevésbé lesz bosszantó a tömegben és melegben való vontatott utazás. Ha mégis egy napra mennétek akkor korán induljatok és maximum két városkát válasszatok ki célpontul és nézzétek meg, hogy hol helyezkednek el a térképen. Erre azért van szükség mert az említett útnak két vége van, ahonnan lehet “támadni”: Salerno és Sorrento. Értelemszerűen amelyik városhoz közelebb vannak a célpontjaitok, onnan érdemes indulni.

Plusz tipp, hogy visszafele ne ugyanazon a vonalon menjetek vissza, hanem a másik irányba, hiszen az Amalfi parti út tényleg csodálatos, érdemes végignézni az egészet. Tehát: ha Salernóból támadtok, akkor utána Sorrento felé menjetek haza, vagy fordítva.

Sorrentóból az Amalfira

Amennyiben Sorrento felől szeretnétek megközelíteni az Amalfi partot, úgy szálljatok fel a Circumvesuvianára a Piazza Garibaldin és egészen Sorrentóig menjetek. Innen pedig két lehetőség is van, hogy eljussatok az Amalfira:

SITA busszal (a SITA buszjáratokat és a menetrendeket itt tudjátok megtekinteni), vagy pedig a jóval kényelmesebb és gyorsabb Alicost vagy Aliluaro hajókkal. A hajók menetrendjét és állomásait itt és itt tudjátok megtekinteni.

Salernóból az Amalfira

Ha pedig Salerno felé veszitek az irányt, akkor a Piazza Garibaldin a Trenitalia salernói vonalára szállva, majd Salernóban pedig a SITA buszra átszállva is eljuthattok az Amalfi parti városokba. A SITA busz menetrendeket itt tudjátok megtekinteni.

Valamint Salernóból is van lehetőségetek hajóira szállni (a Molo Manfredi és a Piazza Concordia kikötőkben), mely egy gyorsabb és kényelmesebb, de kétségkívül drágább módja a közlekedésnek. A Salernóból induló Travelmar hajótársaság menetrendjeit itt tudjátok megnézni. 

Végül: Nápolyból is eljuthattok az Amalfira az innen induló SITA buszokkal, de én javaslom, hogy inkább Salernóban vagy Sorrentóben szálljatok rá, hogy kevesebbet utazzatok.

Ischia

Procida

 • Nápolyból a Molo Beverello kikötőből a Medmar és a Caremar indítanak nagyjából 45 perces járatokat. A Porta di Massa kikötőből pedig a SNAV és a Caremar társaságok nagyjából 40 perc alatt érnek célba.
 • Pozzuoli kikötőjéből pedig a MedmarCaremar és a Gestur járatai közlekednek és nagyjából 1 óra alatt érnek Procidára.

Ha hasznosnak találod a tartalmaimat, akkor, ha teheted viszonozd azzal, hogy az alábbi kereső segítségével vagy ezen a booking.com-os linken keresztül foglalod le a szállásod. Neked nincs különbség, nekem viszont nagy segítséget jelent. Előre is köszönöm! 🙂

 


Fanni Loibl

Mi történik, amikor egy tősgyökeres budapesti, gasztro őrült kozmopolita Nápolyba költözik? Tarts velem és kiderül, hogy milyen csodákat tartogat ez a gyönyörű, kaotikus város! Minden ételfanatikusnak, aki Nápolyba tervezi a következő útját, vagy bármennyire is érdekli ez a nyüzsgő, őszinte, élettel és izgalmakkal teli, színes város. Tippek, toplisták, cikkek, hasznos tanácsok, gasztroséták és egyéb kulináris élmények. Egyszóval minden, amire csak szükséged lehet, a közelgő nápolyi utazásodhoz egy Nápolyban élő magyar bennfentestől.

7 hozzászólás

Veress Zsombor · 2022.04.17. – 15:59

Üdvözlöm! Gyerekeknek 18 év alatt kell venni Artecard Campania turistakártyát? Az integro tömegközlekedés érvényes Campaniara is?

Dobosné Péderi Laura · 2022.05.11. – 11:00

Üdvözlöm! Engem is érdekelne, hogy 13 éves fiamnak kell-e Artecard. Az egyértelmű, hogy egyébként a tömegközlekedésre kell neki jegy, de mi van két tipusú turistakártyával?

  Fanni Loibl · 2022.06.07. – 07:45

  Kedves Laura!
  Sajnos erről nincs információm. A honlapon biztosan írnak róla.

Reptéri transzfer: így jutsz el a nápolyi reptérről a szállásodra | utazznapolyba.hu · 2021.02.16. – 16:55

[…] A központi vasútállomástól vagy a kikötőből már általában könnyen el tudtok jutni a szállásra tömegközlekedéssel. Amennyiben bizonytalanok vagytok válasszátok a taxit vagy kérjétek a szállás segítségét, esetleg olvassátok el azt a cikkemet, amit a nápolyi tömegközlekedésről készítettem itt. […]

Biztonságos szállások Nápolyban: hol szálljak meg? | utazznapolyba.hu · 2021.02.21. – 21:52

[…] a melegágya. A Piazza Garibaldi és környéke nem számít városközpontnak. Tény, hogy a közlekedés szempontjából ideális elhelyezkedése és alacsony árai miatt előszeretettel foglalnak itt […]

Artecard: Nápoly & Campania városkártyái | utazznapolyba.hu · 2021.02.22. – 14:01

[…] turistáknak nagy hasznára lehetnek Az Artecard városkártyái, melyek ingyenes nápolyi tömegközlekedést és még sok más előnyt nyújtanak. Az ideérkező turisták nagyja a látnivalók sokasága […]

Nápoly látnivalók: A legfontosabb látnivalók Nápolyban és környékén | utazznapolyba.hu · 2023.04.15. – 14:04

[…] TIPP: Arról, hogy hogyan érdemes közlekedni a Nápoly környéki területekre egy korábbi cikkemben, itt olvashatsz. […]

Hozzászólások lezárva.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás